VJTF-oefening in stand-down periode Bravo “Longhorns” Vustbt

Week 9 en 10 van 2020 stonden voor de Bravo batterij in het teken van een Field Training Exercise (FTX). De Bravo batterij maakt onderdeel uit van het 325 Multi National Arty Battalion in het kader van het Very high readiness Joint TaskForce (VJTF). Deze taakgroep bestaat uit artillerie eenheden van het Duitse, Belgische en Noorse leger die proberen, elk jaar dat zij samenwerken, een aantal oefeningen op de mat te brengen.

Vrijwel elke oefening op Lager Trauen begint met een busreis er naar toe. Het feit dat de hele batterij in 1 bus wilde geeft aan dat het wel goed zit met de saamhorigheid. Aangekomen op Trauen konden we onze legering betrekken en daarna was het wachten op informatie uit de batterijstaf. Vooral de perfecte demo van de procedure ‘Wolf’ zorgde voor hilariteit en zal nog wel een tijdje blijven hangen. In de avond is er nog gewerkt, onder leiding van de ODB-groep, om de plaat van droge luchtsystemen en voldoende stroompunten voor de druppelladers te voorzien. Klasse 1 was weer prima in de hand door zorg van de Duitsers in hun speciaal gebouwde eetzaal. Mooi om te zien dat wij als eenheid altijd zorgden dat we toonbaar (lees: gedecamoufleerd)  in correct GVT in de eetzaal verschenen, maar dat het bij de host nation vaak anders is.

Dinsdag was de trein om 08:00 uur op het raccordement. In korte tijd waren de voertuigen ontladen en kon er op de plaat gevechtsgereed gemaakt worden. Anders dan anders hadden we hier nu een hele dag de tijd voor, zodat alle systemen in de puntjes gereed stonden.

Omdat er tijd voor was werden er al diverse reparaties uitgevoerd door  431 Hrstpel en die zorgden ervoor dat er tijdens de niveau 2 actie weinig bijzonderheden aan het materiaal waren.

 

Want dat was het eerste onderwerp van de FTX. Niveau 2 met als oogmerk het handboek “optreden enkel stuk” onder de loep te nemen. Als stukscommandant vind ik het erg prettig om in het begin van 3 weken oefening even de puntjes op de i te kunnen zetten. Door gevolg van blessure en ziekte was ik samen met mijn chauffeur en boordschutter op het voertuig dus dan veranderen er wat werkwijzen. Hier en daar wat aanpassingen zorgden ervoor dat het C-pel 3 mooie dagen in het terrein had waar ook het nieuwe personeel veel aan heeft gehad. Denk aan het verplaatsen als peloton, verspreiden in de AMA, klasse V dump verkennen als enkel stuk en als buddypaar, static en dynamic vuursteun leveren en TAA. Ook het optreden te voet kwam aan bod. Patrouille lopen, contactdrills en objectverkenning.

Tijdens het oefenen van contactdrills kwam ineens een Duitse schreeuw om hulp uit het bos. De dichtstbijzijnde groep ging er op af en trof meerdere gewonden aan ten gevolge van een ontploffing. De groep begon met ZHKH en via de radio is er CLS steun en extra beveiliging naar toe gestuurd. De casus was goed in elkaar gezet en de Duitse kameraden mooi gegrimeerd. Dit soort events maakten bij het personeel duidelijk dat de samenwerking niet alleen via ASCA en vuurleiding was maar ook als boots on the ground.

Na de niveau 2 training was het tijd voor onderhoud, weer ondersteund door 431 Hrstpel. Zoals gebruikelijk zorgde de btowi voor plaatkoek. In een onderhoudsweekend is er ook tijd voor R&R. Deze oefening kregen we de mogelijkheid om Hamburg onveilig te maken. Dit uitje is erg gezellig verlopen zonder bijzonderheden, maar uiteraard met de nodige sterke verhalen om nog eens op te halen met een biertje erbij. Een andere groep is uit eten geweest in de omgeving en ook die hebben een gezellige avond gehad.

De zondag was er de mogelijkheid om een GV moment bij te wonen en het onderhoud af te ronden zodat de batterij weer gereed was voor inzet op de maandag. De dag werd afgesloten met een sportmoment.

Op maandag van week 10 begon de dag met bevelsuitgifte door elnt Bax aan het C-pel. Het zou zijn laatste niveau 3 actie met dit peloton worden, dus had hij extra uitgepakt. Helaas voor mij, stukscommandant 3e stuk, kon ik niet met de Pzh ingezet worden. In plaats daarvan werd ik ingezet als voertuigcommandant Boxer. Niet een geheel nieuwe ervaring maar wel nieuwe inzichten die ik mee ga nemen naar de volgende oefeningen.

De niveau 3 actie was erg voorbereid door de batterijstaf, maar helaas door wat orders van de Duitse eenheden ter plaatse werd onze bewegingsvrijheid beperkt.

Desondanks werd er een goede training neergezet waaruit bleek dat de leerpunten uit de vorige niveau 3 en ook van de niveau 2 de week ervoor zijn meegenomen. Dit zorgde voor een goed optredende “fire unit” waarbij vuursteun gegarandeerd bleef.

In deze week was er ook een dag uitgetrokken om de boordschutters MAG naar een hoger niveau te brengen. Op schietbaan 18 was er een pad uitgezet waar we voorwaarts en achterwaart over konden bewegen met de PzH. De boordschutter kreeg in de tussentijd een ruim doelaanbod voorgeschoteld en als stukscommandant was ik verantwoordelijk voor de meldingen aan de Romeo.

Uiteraard werd ook deze actie afgesloten met onderhoud. Op vrijdag was de VJTF oefening afgelopen en vertrokken we huiswaarts voor weekend in Nederland.
De week erna stond in het teken van SOMS. Tijdens de schietweek werden de  pvb voor vuurleiders en stukscommandant/plava afgelegd en eigen personeel werd ook goed getraind.

Wachtmeester Koek

Stukscommandant 3e stuk C-pel

 

 

Categorieën: Nieuws