JAT (Joint Artic Training) 2020, een oefening die net iets anders verliep dan verwacht.

 

De oefening in Noorwegen zou dit jaar een lange oefening worden en eindigen met een internationale eindoefening voor de ATG (Amphibious Task Group), Cold Response (CR).
In 2020 maakt de C-batterij deel uit van de ATG en daarom zijn we met al het winter getrainde personeel naar Noorwegen gegaan.

 Dit jaar vond de winter training niet plaats in Harstad zoals gebruikelijk, maar was men bezig met een nieuw kamp in Skjold. Dit kamp was, toen onze eerste troepen arriveerden, nog volop in aanbouw. Op het moment van arriveren waren alleen de eetzaal en 4 legeringsgebouwen gereed. Het was dus voor iedereen improviseren.

Onze foerier en 120mm mortier wapenhersteller, die als eersten arriveerden, moesten nog een Artic Introduction Course (AIC) volgen. Dit is een verkorte cursus met als doel dat ook zij, weliswaar onder begeleiding, het veld in zouden mogen.

Hierop volgende de chauffeurs die nog de Artic Drivers Course (ADC) moesten volgen, wat resulteerde in een klein gezelschap van bijna 10 man. Zij hebben in deze periode naast hun eigen cursussen, ook een grote rol gespeeld bij allerlei ondersteuningen. Variërend van CLS-steun tot opbouwen van het kamp als trainingsondersteuning bij de Novice Course.

De hoofdmacht arriveerde twee weken later en zijn gelijk aangevangen met de Conti Course (herhaling van alle aangeleerde artic drills). Deze dagen waren gezamenlijk met 25 RSTA, waar we later ook mee samen zouden gaan werken. RSTA bestaat uit de hele vuursteun keten aangevuld met andere elementen die zwaardere wapens en langere dracht hebben, zoals bijvoorbeeld Recce Sniper. Het was goed om alles even kort te herhalen in deze korte week, om vervolgens een doorstap te kunnen maken naar het echte werk met onze mortieren. Dit zou gaan gebeuren in de AWT (Artic Warefare Training) en aansluitend een LFX/FTX scenario, waarin de eenheden klaargestoomd werden voor CR. Deze training onder arctische omstandigheden is echt zwaar en dit maakt het ontzettend belangrijk dat men goed op elkaar let en voor elkaar zorgt wanneer dit nodig is. Deze training vraagt fysiek veel van mensen en daarom worden ook de CLS’ers en medische afvoer keten extra getraind, opdat alles snel en vlekkeloos verloopt wanneer het erop aan komt. Dit bleek later ook niet voor niets te zijn geweest, want helaas raakte een van onze mannen ernstig onderkoeld en moest worden afgevoerd op het ziekenhuis. Mede door snel en zeer vakkundig handelen van de CLS’er in het peloton was hij een aantal dagen later (na het uitzieken) weer volledig inzetbaar.

Tijdens de training werd ook life 120 mm geschoten onder arctische omstandigheden. Ook dit vraagt veel van het personeel, munitie moet versleept worden door de sneeuw en alles is zwaarder en gaat langzamer. Maar ook het materiaal had zwaar te lijden. Het was 6 jaar geleden dat de batterij onder deze omstandigheden had gevuurd en er moesten dan ook flink wat lessen geleerd worden. Helaas bleken vooral de basisplaten het zwaar te hebben in combinatie met de lading 10. Onze wapenhersteller had in elk geval zijn handen vol, maar mede dankzij zijn vakkundigheid bleef het peloton in staat om met 3 stukken de oefening te kunnen ondersteunen.

 

 

 

 

 

 

 

 

En toen iedereen goed getraind was en alle eenheden er klaar voor waren en de schepen in Noorwegen beladen waren met personeel en materieel, bleek dat we een nieuwe vijand hadden: Corona.

Het Noorse kamp ging op slot wegens positief geteste militairen. Noorwegen bleek zwaar getroffen en kon helaas de oefening niet meer ondersteunen. Uiteindelijk is daarom besloten om de internationale oefening CR stop te zetten. Helaas gebeurde dit halverwege de oefening, toen alle troepen al op de schepen zaten en enkele eenheden zelfs al para landingen op diverse locaties hadden uitgevoerd. Een vervelend einde van deze oefening, maar we zijn nu wel in NL om bijstand te verlenen mocht dat nodig zijn!

De Vikingen zijn er klaar voor, waar en tegen welke vijand dan ook!

Owi Martine Janssen

Btowi C-Bt

Categorieën: Nieuws