Functioneel Leeftijds Ontslag Adjudant Jan de Brouwer

Op 24 juni vond, op initiatief van de commandant Vuursteunschool, de luitenant-kolonel Gertjan Jelsma, de receptie plaats ter gelegenheid van het Functioneel Leeftijd Ontslag van Adjudant Jan de Brouwer.

Zo rond 14:00 uur verzamelden de genodigden, waaronder collega’s, vrienden en een aantal familieleden, zich op de legerplaats bij Oldebroek in de “officierscantine”.

Vanzelfsprekend ontbraken echtgenote Sophyke, dochter Isa en zoon Syb niet. Ook Jan’s moeder en schoonvader waren van de partij.

Nadat door de ceremoniemeester de gasten welkom waren geheten, nam luitenant-kolonel Gertjan Jelsma het woord en richtte zich tot de familie, collega’s en overige gasten. Na zijn inleidende woorden las, op zijn verzoek, de schooladjudant de oorkonde voor waarna Jan, met het overhandigen van de symbolische draagspeld, formeel zijn eervol ontslag werd verleend.

De luitenant-kolonel Gertjan Jelsma richtte zich vervolgens tot Jan en memoreerde Jan’s loopbaan van begin tot eind.

Nadat Jan uitvoerig in het licht had gestaan werd zijn dochter Isa naar voren geroepen want zij vierde deze dag haar 17e verjaardag.

Het toeval wil dat Isa de trui van pa inmiddels had geconfisqueerd omdat deze zo lekker zat. Om die reden kreeg Isa voor haar verjaardag een gepersonaliseerde Vustco trui zodat Pa in de komende winters geen kou hoeft te vatten.

Nadat Isa van de schrik was bekomen, werden er, onder het genot van een hapje en een drankje, herinneringen opgehaald door alle aanwezigen.

 

Nadat de eerste dorst gelest was, werd de menigte verzocht naar buiten te verplaatsen waar, aan de voorkant van de officierskantine, een 25-ponder gereed stond voor een kleine traditionele plichtpleging. Na een korte uitleg door luitenant-kolonel Rob ten Horn, Commandant Korps Rijdende Artillerie, werd door Jan, op commando van zijn echtgenote Sophyke, een laatste schot afgevuurd.

Hiermee was het “commando” over Jan,  officieel weer in handen van zijn echtgenote.

Het geheel werd afgesloten met een glaasje barbarabitter verzorgd door de Korps Adjudant Klaas Bootsma.

Iedereen werd uitgenodigd weer terug naar binnen te gaan en onder het genot van een hapje en een drankje werd een woord tot Jan gericht door Commandant Vuursteuncommando, kolonel Paul Hoefsloot. Als oud commandant van Jan, heeft hij diverse mooie verhalen uit het verleden en memoreert er een aantal.

 

Nadat de kolonel Hoefsloot zijn speech had afgerond, werd door de ceremoniemeester het officiële gedeelte afgesloten en nog wat nagepraat.

 

 

 

Voor diegene die het afscheid van Jan hebben gemist, no worries, hij is de dag erna gewoon weer gaan werken, maar dan met een stofjas aan !!

Jan gaat ons niet helemaal verlaten. Hij blijft voor 20 uur per week werkzaam voor het Front-office van de Vuursteunschool waar hij zijn digitale ideeën gaat verwezenlijken, van narrowcasting tot bigpads voor de lesomgeving.

Categorieën: Nieuws