Beste lezers,

Tot twee weken geleden kan ik zeggen dat onze inzet hier in Litouwen prettig verliep. Wij hebben een zoveel mogelijk afwisselend programma gedraaid als batterij en ook de internationale samenwerking kwam op gang. Verschillende oefeningen waaronder “Wolf Assault” en “Wolfraam” zijn goed verlopen. De eerste was een typische niveau 4 oefening met de focus op artillerie optreden waarbij wij tevens gebruik konden maken van een geneeskundige afvoergroep met boxer. De oefening “Wolfraam” werd door de commandogroep van het Bravo-peloton opgezet. Hierbij lag de nadruk op leiderschap, grondoptreden, mentale vorming en had men voor het peloton dagelijks verassingen in petto daar het programma, met opzet, onbekend was.

Zelfs werd er een grootscheepse aanval uitgevoerd door een eenheid van de Noren met CV 90 op onze pelotonsopstelling. De gevechtsbereidheid werd getest door iedereen individueel te confronteren met verschillende casussen in een onheilspellend OVG-huis. Een laatste pijnprikkel werd toegediend toen het peloton na de oefening weer fris en fruitig bij elkaar zat om te evalueren in de bar. Plotseling drongen van twee kanten gemaskerde rebellen met AK’s de ruimte binnen en werd ieder persoon gevangen genomen en afgevoerd. Na een rit in een buitenlands voertuig vond men zichzelf geknield en geblinddoekt in het bos terug waarbij blaffende honden en bewakers de groep onder controle hielden. Plots klonk daar de bekende warme stem van de pc, die een einde maakte aan de spanning. We sloten samen met de rebellen, Kroaten die een prima rol hebben gespeeld, af met een gezamenlijke BBQ.

Het wereldnieuws volgend was het voor de eenheid een kwestie van afwachten wanneer het Covid 19 virus ook ons zou bereiken op Rukla. Het onvermijdelijke gebeurde en na de eerste confirmed case volgden al snel meer gevallen. Uiteraard werden er quarantainemaatregelen genomen en ligt het militaire leven hier nu nagenoeg stil tot nader order. Onzekerheid over rotatie, wie wel of niet besmet is, hoe lang dit nog gaat duren etc. etc. Niets anders dan in Nederland, maar in ons geval wel ver van huis en haard. We houden de moed er uiteraard zo goed als mogelijk in met een dosis humor, wat sporten in kleine groepjes en met tussenafstand. Ook gamen en series kijken zorgt voor wat vermaak maar gaat uiteindelijk vervelen. Het is zoals het is en we leven met de dag.

Wij willen iedereen die betrokken is bij ons heel erg bedanken en vanuit hier hopen wij dat alle collega’s, vrienden en familieleden gezond mogen blijven!

Groeten uit Rukla,

Marc Patijn

Batterij-opperwachtmeester, A batterij

Categorieën: Nieuws